La prevenció i l’accés a la medicació, els grans reptes en la lluita contra la SIDA
-
Segons el Vicens Díaz de Brito, cap de malalties infeccioses del l’Hospital de Sant Boi: “A Catalunya, aproximadament el 40% dels pacients tenen un diagnòstic tardà”
-
Des de finals de 2016, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu fa una sòlida aposta per l’abordatge de les malalties infeccioses amb la consolidació de la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH i l’aposta en ferm de la Unitat Territorial de Malalties Infeccioses de Transmissió Sexual
Avui en el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, el Dr. Vicens Díaz de Brito, cap de malalties infeccioses del l’Hospital de Sant Boi, ha estat entrevistat a Ràdio Sant Boi.
Actualment existeixen 36,9 milions de casos al món, segons ONUSIDA. Cada any s’incrementa el nombre de persones que viuen amb el VIH. Aquesta dada té una doble lectura: d’una banda, és positiva perquè cada cop més persones tenen accés als tractaments antiretrovirals i, de l’altra, és negativa perquè la pandèmia de VIH/sida s’expandeix dia rere dia.
Grans avenços que, no obstant, no aturen l’augment de noves infeccions.
L’arribada de la triple teràpia antiretroviral, a mitjans dels anys noranta, va suposar el pas d’una malaltia mortal a una infecció crònica. Però malgrat els enormes progressos assolits, la lluita contra el VIH continua centrant els esforços en la prevenció i el control de la malaltia.
En línia amb l’anterior, des de finals de 2016, el Parc Sanitari ha apostat per l’abordatge de les malalties infeccioses amb la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH i la Unitat Territorial de Malalties Infeccioses de Transmissió Sexual.
Durant l’entrevista al programa “Dies de Ràdio”, el Dr. Díaz de Brito ha recomanat visitar la consulta per tal de detectar, tractar i aconsellar sobre mètodes preventius, no només els vinculats al VIH sinó qualsevol malaltia de transmissió sexuals. En aquest sentit, de Brito afegeix que qualsevol persona pot acudir sense cita prèvia de 10 a 12 hores o bé enviar un email al servei.infeccions@pssjd.org
A Catalunya, aproximadament el 40% dels pacients tenen un diagnòstic tardà, fet que comporta una baixada de les defenses i una major predisposició a desenvolupar infeccions o malalties degudes a la immunodeficiència. Díaz de Brito remarca que “tenir el VIH no és el mateix que tenir la sida. Hi ha persones que poden tenir el virus i estar molts anys sense tenir símptomes de la malaltia i gaudir d’un bon estat de salut. Aquestes persones són seropositives, no tenen la sida, però poden transmetre el virus a altres persones”.
En relació amb les vies de transmissió, el risc d’infecció és més baix en el cas de transfusió de sang i la transmissió mare-fill durant l’embaràs. En canvi, compartir agulles, xeringues i altres objectes contaminats en l’ús de drogues injectades i les relacions sexuals sense preservatiu, comporten un risc alt de contagi. Per tenir una sexualitat plena i segura, cal ser conscient dels riscos per a evitar-los, i en cas d’exposició, conèixer les possibles solucions.
La lluita contra l’estigma, una assignatura encara pendent
Gràcies a les nombroses investigacions s’ha demostrat que són pacients que segueixen el tractament antiretroviral, acaben esdevenint indetectables i no transmeten la infecció.
Pel que fa a la importància de la recerca en la malaltia de la Sida, el doctor destaca que actualment s’estan realitzant diferents assajos clínics amb un nou tractament injectable cada 2 mesos que substituiria la pastilla diària que prenen les persones amb VIH, una revolució de futur.
Alhora, apunta que la irrupció del tractament de la PrEp, una estratègia profilàctica preventiva del VIH ha demostrat una eficàcia en un 97-99% en assajos clínics. Aquesta teràpia destinada a grups d’elevat risc consisteix a prendre una pastilla diària, sense pràcticament cap efecte advers. En aquest context, la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH de l’Hospital de Sant Boi és un dels 20 centres autoritzats a Catalunya per l’ús de la PrEp.
A la part final de l’entrevista, el Dr. de Brito ha emfatitzat que l’estigma social envers les persones amb VIH ha millorat, però encara manca molta consciència social en aquest sentit.
Si voleu escoltar tota l’entrevista aneu a l’enllaç següent: https://bit.ly/2VlJEom