“Escola i tòxics”, un projecte per transformar la societat des de les aules
Joves en procés de rehabilitació d’algunes addiccions, atesos a la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers, ofereixen un programa de prevenció a grups d’iguals per conscienciar sobre aquest problema.
La iniciativa permet a adolescents i joves conèixer històries de col·lectius en risc d’exclusió social.
Intercanviar coneixement sense tabús i prevenir el consum de drogues en adolescents són els objectius principals de les xerrades “Escola i Tòxics”, un projecte on els grans protagonistes són joves atesos a la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que estan en procés de rehabilitació per una addicció. Acompanyats per Ivan Fuentes, educador social, i la infermera Raquel Sanz, narren en centres educatius les principals problemàtiques associades al consum de tòxics, els tractaments existents i les possibilitats de recuperació.
En aquestes sessions, adreçades principalment a estudiants d’ESO i batxillerat, els joves atesos i l’alumnat es beneficien mútuament de les experiències viscudes: uns reben la referència positiva d’una adolescència sana, i els altres aprenen els mites i falses idees que molts adolescents tenen vers el consum de tòxics.
Malgrat la situació de pandèmia, aquest any les xerrades presencials s’han pogut reprendre i des que va començar el 2021 se n’han celebrat 10 en 7 centres escolars de Catalunya, arribant a un total de 362 alumnes.
Un pas endavant en la recuperació
Les xerrades “Escola i tòxics” són setmanals, serveixen per donar a conèixer la unitat i s’inclouen dins els programa de prevenció del consum de tòxics. Es realitzen en un ambient distès, que permet a l’alumnat posar en comú dubtes i inquietuds. D’altra banda, el projecte dona veu a joves que desitgen participar activament a prevenir el consum de tòxics i, si ho desitgen, expliquen les seves experiències vitals i els seus plans de futur. Aquesta iniciativa crea un ambient proper, que ajuda els altres nois i noies a a gestionar millor una etapa tan complicada com és l’adolescència.
Alhora, el programa ajuda als joves de la unitat de Til·lers a reforçar la seva autoestima i autoconcepte, ser conscients de l’important canvi que hi ha hagut en les seves vides i fer un pas més en la teràpia, en la recuperació i la reinserció social i comunitària.
Desfer-se de l’estigma i els prejudicis
Des de 2009, la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers ha organitzat una setantena de xerrades en diverses escoles catalanes, en el marc del programa #educaSJD de Solidaritat Sant Joan de Déu, abans conegut com a Escola Amiga. Es tracta d’un projecte que promou la transformació de la societat des de l’aula, donant a conèixer col·lectius en risc d’exclusió social, fet que pretén incrementar la consciència dels més joves i desmuntar prejudicis respecte a persones en situació de vulnerabilitat.
#educaSJD va començar a caminar al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, centre pioner en el seu desenvolupament, i consta de xerrades de sensibilització als centres educatius i programes de servei comunitari.
Per a més informació sobre el programa, visiteu aquest enllaç.