El Premi internacional a Les Bones Pràctiques 2022 reconeix un projecte innovador del Parc Sanitari Sant Joan de Déu que empodera la professió de tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI)

 a Colabora - ActualitatColabora, infermeria, SJD Hospital de Sant Boi

Sara Suárez i Elisa Alarcón, membres de la Subcomissió de Lesions Relacionades amb la Dependència del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, guardonades amb aquest premi internacional, van presentar la prova pilot ‘Implementació d’un Pla de prevenció de lesions relacionades amb la dependència a la unitat de fragilitat aguda’, al VII Simposi Internacional.

La iniciativa, única en la seva categoria en l’àmbit nacional, i que té com a base la prevenció d’aparició de lesions relacionades amb la dependència, ofereix més autonomia a aquest col·lectiu de l’àrea de la infermeria.

El passat 30 de març, en el marc del VII Simposi Internacional, l’equip d’infermeria del SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu va ser reconegut amb el V Premi a Les Bones Pràctiques.

El guardó, recollit a mans de Sara Suárez i Elisa Alarcón, membres de la Subcomissió de Lesions Relacionades amb la Dependència del Parc Sanitari, consisteix en un trofeu i un seguit de material innovador destinat a prevenir les lesions per pressió a diferents unitats de l’hospital.

L’entrega del premi, de caràcter internacional, arriba després que el passat mes de novembre, Sara Suárez i Elisa Alarcón, participessin en el VII Simposi Internacional i V Premis a Les Bones Pràctiques, dirigit a professionals de la salut compromesos amb la prevenció. En aquesta jornada van presentar la comunicació “Implementació d’un Pla de prevenció de lesions relacionades amb la dependència a la unitat de fragilitat aguda”, i van resultar vencedores a la 5a edició del Premi a Les Bones Pràctiques, en la categoria hospitalària.

“El premi suposa un reconeixement a anys de feina i una constatació que l’empoderament de la figura dels TCAI és el camí a seguir per afrontar la realitat actual i poder continuar oferint les millors cures i amb la màxima qualitat a les persones que atenem al nostre hospital”, afirmen Sara Suárez i Elisa Alarcón.

Un projecte pioner liderat per tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI)

Les lesions per pressió apareixen en persones condicionades a una situació de dependència, ja sigui per immobilitat o incontinència, i poden ser de caràcter momentani o temporal. El perfil habitual el conformen persones ateses de més de 85 anys, amb pluripatologia, possible deteriorament cognitiu i amb dependència física.

La comunicació presentada al simpòsium és la prova pilot amb la que es va posar en marxa el protocol del projecte “Pla de prevenció de lesions relacionades amb la dependència liderat pels tècnics en cures auxiliars d’infermeria”, que es duu a terme al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i amb el qual ja s’han obtingut els primers resultats.

El pla de prevenció està dissenyat perquè els professionals tècnics en cures auxiliars d’infermeria facin la valoració de risc d’aparició de lesions per pressió mitjançant l’escala validada de Braden i, posteriorment, puguin assignar i aplicar de manera autònoma una sèrie de cures individualitzes als usuaris. “Amb aquest protocol volem que, de manera totalment autònoma, les TCAI valorin el risc de lesions i, automàticament, sense la intervenció d’una infermera, elaborin un pla de cures preventives, que queda registrat en la seva història clínica i que es mantindrà actiu durant tota l’hospitalització de la persona atesa”, explica Sara Suárez, tècnica en cures auxiliars d’infermeria a l’H-UCI i membre de la Subcomissió de Lesions Relacionades amb la Dependència del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. “Vam prendre la decisió de canviar el rol, col·locant la TCAI en la detecció, que fins ara feia la infermera, i empoderant-la vam observar un canvi significatiu en els resultats”, afegeix Suárez.

El projecte, únic en la seva categoria en l’àmbit nacional, té com a base la prevenció d’aparició de lesiones relacionades amb la dependència. “Fins ara el pla s’aplicava un cop l’usuari comptava ja amb una lesió, però ara ja s’aplica en les primeres 7 hores des de la pujada d’urgències o quiròfan, amb la qual cosa aconseguim prevenir i no curar, que és l’objectiu principal d’aquest projecte”, afirma Elisa Alarcón, supervisora d’infermeria i també membre de la Subcomissió de Lesions Relacionades amb la Dependència del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Des de l’aplicació d’aquest protocol han aconseguit que la implementació del pla de cures preventives sigui del 100% a mans dels TCAI.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search