Proximitat amb la persona atesa, apoderament dels professionals d’infermeria i optimització de processos
El nou model d’infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, emmarcat en el Model d’atenció integral, pretén donar resposta a les necessitats, tant de les persones ateses com dels professionals d’infermeria, clarificant els rols i les competències de l’equip.
La implementació del model atorga major rellevància a l’avaluació i la millora contínua per tal d’optimitzar les cures d’infermeria.
El Parc Sanitari Sant Joan de Déu desplega un nou model d’infermeria amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats, tant de les persones ateses com dels professionals d’infermeria, clarificant els rols i les competències de l’equip per tal d’obtenir millors resultats i avaluar les cures. Tot plegat a través d’un nou plantejament organitzatiu centrat en tres aspectes: les persones, la formació, la docència i la recerca i els processos. Aquest és un model que respon, entre d’altres, al pla d’acció del nou Pla estratègic +nexes 2018-2020, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i que el Comitè de Direcció es va comprometre a dur a terme.
L’estratègia del model segueix sent la mateixa, explica Isabel Grimal, directora d’infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, fer que la persona vulnerable que acut a la institució, se senti com a casa. Només mancava afegir, en aquest nou abordatge, les paraules avaluació i humanisme, i sempre des d’una pràctica reflexiva. És precisament en aquesta línia, que just ara fa dos anys, els supervisors d’infermeria del Parc Sanitari van apostar per aquesta nova definició del model, conclou Grimal. Un model que ha començat la seva implementació el passat 8 d’octubre.
Emmarcat en el Pla Estratègic +nexes 2018-2020, el nou model genera transversalitat i prioritza les preferències de les persones ateses. És per aquest motiu que s’han creat noves figures en l’equip de supervisors que eviten la fragmentació, optimitzen les tasques de suport i afavoreixen la continuïtat assistencial. Aquestes noves figures treballaran conjuntament amb recursos humans, economia i finances i amb docència, recerca i innovació.
L’escolta activa, eina clau del nou model d’infermeria
Un mes después de la puesta en marcha del nuevo modelo, las sensaciones son positivas gracias a la mejora de la interdisciplinariedad y el trabajo en equipo. Pero aún es muy pronto. En un año, la institución se situará, de nuevo, junto a los profesionales a través de unas sesiones que tendrán por objetivo evaluar el nuevo modelo de enfermería, una de las piezas clave dentro del modelo de atención integral. Y es que el nuevo modelo, concluye Grimal, pretende, entre otras cosas, generar una mayor proximidad con los profesionales asistenciales y hacerlos partícipes de los siguientes pasos, todo con el objetivo de mejorar los cuidados enfermeros y su evaluación.