Segona jornada de diàlegs entre medicines: l’ús terapèutic de la psilocibina des d’una perspectiva intercultural
Inscripcions obertes per al pròxim divendres 14 de març a l’auditori de la seu central del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, a Sant Boi de Llobregat, en format presencial i online
La trobada tractarà de posar en diàleg dues realitats: la investigació clínica contemporània sobre la psilocibina i l’ús dels bolets sagrats de la medicina tradicional mazateca
El pròxim divendres 14 de març, de 9 a 14 hores, tindrà lloc la segona jornada de Diàlegs entre medicines amb el títol “L’ús terapèutic de la psilocibina des d’una perspectiva intercultural: investigació clínica contemporània i medicina tradicional mazateca”, a l’Auditori del Parc Sanitari SJD, a Sant Boi de Llobregat.
La psilocibina ha estat la principal substància investigada en els darrers vint anys en el context de l’interès renovat per les propietats terapèutiques dels psicodèlics. Els resultats mostren la seva seguretat i eficàcia, així com la pluralitat de malalties que pot tractar. A través de la investigació farmacològica, neurocientífica i clínica s’està intentant generar el marc necessari per a la regulació legal que permeti la seva integració en nous models de tractament en salut mental.
D’altra banda, diverses cultures indígenes de Mèxic han conservat l’ús del gènere de bolets que conté aquesta molècula com a part dels seus sistemes tradicionals d’atenció a la salut. Les dades arqueològiques mostren que aquests pobles fa almenys tres mil anys que utilitzen aquest tipus de bolets, sent encara avui dia l’eix vertebrador de la vida de certes comunitats.
La jornada que presentem tractarà de posar en diàleg ambdues realitats: la investigació clínica contemporània sobre la psilocibina i l’ús dels bolets sagrats de la medicina tradicional mazateca.
La trobada, organitzada pel Servei d’Atenció en Salut Mental per a la població Immigrada (SATMI), del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, reunirà un grup d’especialistes per reflexionar sobre la funció del terapeuta psicodèlic i el savi mazatec, les característiques del setting per a la investigació clínica i la vetllada mazateca i, per últim, les diferents formes d’entendre els processos de salut-malaltia-atenció en ambdues medicines.
La jornada es podrà seguir presencialment i en modalitat online, però és imprescindible inscriure-s’hi. En aquest enllaç es pot consultar el programa complet i realitzar les inscripcions, que romandran obertes fins al 7 de març.
Podeu consultar el programa en castellà en aquest enllaç.