El Parc Sanitari Sant Joan de Déu organitza tres jornades per posar en relleu els reptes actuals en el tractament i prevenció dels problemes de salut mental
- Els dies 9, 10 i 11 d’octubre l’Auditori del Parc Sanitari Sant Joan de Déu acollirà les tres jornades, en el marc de la Setmana de la Salut Mental
- Els determinants socials dels trastorns mentals, l’abordatge de la cronicitat o les oportunitats de la IA centraran alguns dels debats de les jornades
- Hi participaran professionals del Parc i experts de Catalunya i de fora que compartiran les seves experiències
- El president de la Generalitat, Salvador Illa, inaugurarà la jornada del dia 10 d’octubre i aprofitarà per visitar el RISE Center
- Enguany, el Dia Mundial de la Salut Mental posa èmfasi en la importància de prioritzar la salut mental al lloc de treball
La pandèmia de la Covid-19 va posar sobre la taula la necessitat de parlar de la salut mental i buscar solucions per tractar tots els trastorns que es van fer visibles, arran del confinament i de les situacions de dol o soledat viscudes per moltes persones en aquell moment. En els darrers anys, la salut mental ha entrat en l’agenda política dels governs de tot el món i ha centrat els debats des de molts punts de vista. La societat és conscient que calen més recursos i les noves generacions tenen clar que no hi ha salut sense salut mental i que cal tenir-ne cura i apostar per tractaments efectius que millorin la qualitat de vida de les persones que conviuen amb aquests problemes.
Segons l’OMS, 1 de cada 4 persones tindrà un trastorn mental al llarg de la seva vida i 450 milions de persones a tot el món es veuen afectades per un problema de salut mental que dificulta greument el seu dia a dia. Si parlem dels problemes de salut, els trastorns de salut mental representen el 12,5% i en l’últim any, segons dades de la Confederació de Salut Mental d’Espanya, 2 milions de joves entre els 15 i els 29 anys han patit símptomes de trastorn mental, entre els quals, ansietat o depressió.
Aquestes són només algunes dades que fan que enguany el Parc Sanitari Sant Joan de Deu hagi decidit concentrar les tres jornades de recerca, model assistencial i experiències en Salut Mental en una setmana. L’objectiu és prendre el pols al sector, tractar els reptes actuals i conèixer els projectes de recerca més innovadors.
Una Setmana de la Salut Mental oberta a tothom
Els dies 9, 10 i 11 d’octubre el Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma a la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental amb la celebració de tres jornades obertes a tothom, tant a professionals de la salut com a la ciutadania, que es podran seguir de manera presencial a l’Auditori del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
Emmarcades en la Setmana de la Salut Mental, les jornades neixen per conèixer alguns dels projectes capdavanters que s’estan duent a terme en el tractament de la salut mental i emprendre el debat sobre el futur en l’atenció als models d’alta vulnerabilitat i els perills i oportunitats de l’aparició de la intel·ligència artificial en les nostres vides, així com descobrir algunes de les experiències més enriquidores que s’han desenvolupat recentment en aquest àmbit.
Les jornades comptaran amb la participació de professionals externs al Parc Sanitari, amb la voluntat de generar un espai comú de reflexió, on compartir coneixements i plantejar reptes actuals amb els integrants de les entitats de familiars i usuaris en primera persona
9 d’octubre – XVI Jornada de Recerca en Salut Mental
Aquest estiu el Parc Sanitari Sant Joan de Déu reafirmava el seu compromís amb la l’àmbit de la Recerca i la Innovació amb la inauguració del nou RISE Center, un edifici de 3000 metres quadrats, amb una clara aposta per la Recerca i la Innovació en Salut Emocional, que, actualment, acull més de 200 professionals que lideren 160 projectes orientats a millorar la qualitat de vida de les persones amb trastorns mentals.
En paraules del Dr. Josep Maria Haro, director de Recerca, Docència i Innovació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, la creació d’aquest centre de recerca “permetrà desenvolupar nous tractaments per a les persones amb problemes de salut mental i aconseguir que els que ja coneixem arribin a tothom”.
Per al Dr. Haro la pandèmia de la Covid-19 va ser un punt d’inflexió i va posar en relleu que “els problemes de salut mental són molt més freqüents del que pensàvem, i que molts no estan diagnosticats o no reben el tractament òptim”.
La celebració de la XVI Jornada de Recerca en Salut Mental servirà per posar sobre la taula la necessitat de seguir apostant per la recerca en Salut Mental i donarà a conèixer l’efectivitat d’alguns dels projectes en el quals s’està treballant des del Parc, en una jornada que pivotarà sobre tres grans eixos principals: els determinants socials dels trastorns mentals, l’enfocament terapèutic i els reptes i oportunitats que ofereixen les noves tecnologies en l’abordatge dels trastorns mental.
10 d’octubre – VIII Jornada de la Xarxa de Salut Mental
En línia amb el Pla Director de Salut Mental i els ‘Quality rights” de l’OMS adreçats a millorar la qualitat de l’atenció de les persones amb trastorns mentals, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu es troba immers en un procés de transformació cap a un nou enfocament de la salut mental, centrat en la reducció de la llarga estada i a oferir el tractament als problemes de salut mental en l’àmbit comunitari.
Es tracta d’un nou model que necessita solucions innovadores en l’àmbit social i sanitari, que puguin donar resposta a aquest nou abordatge de les malalties mentals greus, ampliar la xarxa comunitària i apostar pel desplegament de serveis domiciliaris com a alternativa a la llarga estada.
Sota el lema, Entorns canviants, societats vulnerables, la VIII Jornada de la Xarxa de Salut Mental comptarà amb la veu de professionals de l’àmbit de la salut mental, institucions i associacions que explicaran el seu punt de vista i compartiran les seves experiències, a través de taules de debat obertes a la participació dels assistents.
11 d’octubre – Jornada d’experiències en Salut Mental
La Setmana de la Salut Mental es tancarà divendres amb la Jornada d’experìències en Salut Mental, que comptarà amb 12 càpsules de caire científic-tècnic (accions clíniques, organitzatives, d’investigació o d’intervenció comunitària) escollides per un comitè científic d’entre totes les propostes presentades, després de valorar aspectes com l’enfocament, la originalitat, l’objectiu o els resultats obtinguts.
És l’hora de prioritzar la salut mental al lloc de treball
Des de l’any 1992, cada 10 d’octubre es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre els trastorns de salut mental, lluitar contra l’estigma que pateixen les persones que conviuen amb aquests problemes i impulsar millores en l’atenció i en el seu tractament. En aquest sentit, la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari SJD s’adhereix a la celebració amb l’organització d’una sèrie d’activitats al llarg de tot el mes d’octubre, que podeu consultar aquí.
Enguany, el lema És l’hora de prioritzar la Salut Mental en el lloc de treball, triat per la Federació Mundial de Salut Mental, vol posar de relleu la importància de cuidar el nostre ambient de treball, un espai on passem moltes hores i on moltes persones no se senten realitzades, i experimenten un patiment excessiu que deriva en problemes d’ansietat, tristesa o depressió.
La inserció laboral de les persones amb problemes de salut mental és un dels principals reptes, ja que l’estigma i els prejudicis encara tenen molt de pes en algunes empreses. Els Serveis d’Insersió Laboral del Parc Sanitari Sant Joan de Déu treballen per facilitar la inserció laboral de les persones amb problemes de salut mental amb l’obejctiu de garantir un lloc de treball en condicions d’igualtat i sense discriminació i afavorir, alhora, la inclusió social de les persones afectades.