Més de 600 persones amb crisis de salut mental es beneficien del model d’hospitalització domiciliària del Parc Sanitari SJD en els últims quatre anys
El servei d’Atenció Domiciliària Intensiva (ADI) representa el 24% dels ingressos d’aguts registrats des del novembre del 2019
Els resultats avalen que una intervenció intensiva i interdisiciplinar al domicili és una alternativa real a l’hospitalització convencional per a persones que presenten trastorn de salut mental greu
Aquesta intervenció redueix els ingressos hospitalaris i les visites al servei d’urgències de Psiquiatria, millora l’experiència del pacient i la família, i fomenta l’empoderament i les decisions compartides de la persona atesa i el seu entorn
El 24% dels ingressos hospitalaris d’aguts de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu que s’han fet des del novembre del 2019 s’han beneficiat del servei d’Atenció Domiciliària Intensiva (ADI) a la comarca del Garraf i les poblacions de Cornellà, Esplugues, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Cunit. Es tracta d’un programa d’hospitalització domiciliària intensiva per a persones amb trastorn de salut mental greu que ha permès un total de 625 ingressos domiciliaris, en front dels 2.017 ingressos d’hospitalització convencional. Aquest model, que neix amb la finalitat d’oferir atenció a la persona atesa i la seva família en un moment de crisi, es basa en una intervenció alternativa a l’hospitalització en un centre sanitari i afavoreix la participació de tots els membres en el procés.
Un equip de professionals de la Psiquiatria, Psicologia, Infermeria i Treball Social porten a terme una atenció intensiva en el propi entorn de la persona, realitzen visites al domicili, incorporant l’avaluació clínica, les pautes, indicacions i prescripcions de tractament de forma compartida, adaptada i consensuada amb la persona atesa i amb el seu entorn social (família o persones de convivència i suport social). S’instauren així mesures terapèutiques en el propi context de la persona oferint eines que s’incorporen a la seva vida quotidiana. Ja que la salut mental està determinada per factors contextuals i ambientals, la intervenció domiciliària permet que els professionals detectin i incideixin en aquests determinants més enllà del control dels símptomes.
L’hospitalització domiciliària desenvolupada pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu avança en l’atenció en salut mental de base comunitària com a alternativa a l’hospitalització convencional de persones que conviuen amb un trastorn mental, com pot ser la psicosi o els trastorns afectius. I es confirma com una actuació que posa la persona al centre del procés assistencial, afavorint la participació i la presa de decisions compartida.
Una alternativa flexible i personalitzada per a les persones ateses i les famílies
Els nivells de diagnòstic i tractament que s’ofereixen al domicili són equivalents als que es dispensen en un centre hospitalari, amb un seguiment intensiu i protocol·litzat, però garanteixen, a més, una intervenció holística i multidisciplinar, adaptada a les necessitats de cada persona.
Un model d’atenció sostenible que millora l’experiència
Els resultats d’aquesta intervenció corroboren que usuaris, famílies i professionals mostren una elevada satisfacció amb l’atenció domiciliària. Destaquen molt positivament el ràpid accés al programa, la intensitat i freqüència de les visites, l’entorn domiciliari com a medi per realitzar l’ingrés (conegut, estable, segur i de confiança), la composició multidisciplinar de l’equip i l’accessibilitat que tenen als professionals durant l’ingrés. Aquesta avaluació s’ha fet a partir d’un estudi qualitatiu amb entrevistes individuals i grupals amb persones ateses, famílies i professionals.
Precisament, els usuaris i famílies valoren de forma molt satisfactòria el model d’intervenció, amb una atenció holística, centrada en el persona, i destaquen especialment la presa de decisions compartides, la possibilitat de participació de la família a tot el procés i el vincle que s’estableix amb tot l’equip. Des de l’àmbit clínic, consideren que la milloria va més enllà de la remissió dels símptomes, s’assoleix major consciència de malaltia i adherència al tractament, i augmenta l’empoderament de persones ateses i famílies. A més, els usuaris han valorat molt positivament no haver-se de desplaçar, no separar-se dels seus éssers estimats i la comoditat de poder romandre en el propi espai de vida quotidiana.
Aquest model permet reduir l’activitat hospitalària i fomenta la racionalització del servei d’urgències psiquiàtriques en les poblacions on s’ha implantat a l’hora que enforteix el suport en l’àmbit comunitari a persones en situació de crisi de salut mental. D’altra banda, les visites al domicili redueixen les despeses i el temps de desplaçament de les persones ateses i les seves famílies.
En aquest enllaç es pot consultar l’informe d’avaluació del programa d’Atenció Domiciliària Intensiva en Salut Mental, realitzat per investigadors de RICAPPS, CIBERESP i Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
Un projecte identitari que promou el lema “Salut mental, dret humà universal”
Aquest 10 d’octubre es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental sota el lema “Salut mental, dret humà universal” amb l’objectiu de conscienciar sobre els problemes de salut mental i posar el focus en la necessitat d’una atenció a l’abast de tothom, que fomenti la promoció del benestar, la prevenció i la recuperació en la pròpia comunitat.
Un any més, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’adhereix a la commemoració. La Xarxa de Salut Mental del Parc potencia serveis proactius de base comunitària, com l’ADI, d’acord amb les necessitats de cada grup i amb l’objectiu de satisfer les necessitats de la persona atesa; amb el compromís que valors institucionals com l’hospitalitat, el respecte, la qualitat, i la responsabilitat, es projectin a través dels serveis que els professionals ofereixen a les persones ateses i les seves famílies.
Nota de prensa en pdf aquí.