Recomanacions per tenir cura de la pell durant les vacances d’estiu

 a Uncategorized

L’augment del temps lliure a l’estiu i l’oportunitat de realitzar activitats a l’exterior exposa més la pell i incrementa el risc de lesions, deshidratació i envelliment prematur.

Protegir i hidratar la pell, adaptar l’alimentació i evitar el sol a les hores de màxima verticalitat, són algunes de les recomanacions dels dermatòlegs per evitar problemes de pell.

Les vacances d’estiu i el temps lliure generen més oportunitats per estar fora de casa, a l’aire lliure. Parlar d’estiu també és parlar de platja, de piscina, de roba lleugera i d’exposar la pell a agents més agressius que a l’hivern. L’estrès, els factors ambientals i el sol són tres dels principals aspectes que poden influir en l’aspecte i la salut de la nostra pell, ja sigui a curt com a llarg termini. La pell té memòria, i les accions d’avui poden repercutir en la salut en un futur.

Sense dubte prendre el sol té beneficis: aporta vitamina D i afavoreix la secreció de dopamina i serotonina, les conegudes com a ‘hormones de la felicitat’. A més, pot contribuir a millorar la psoriasi i l’acne, a més d’activar les nostres defenses i enfortir els ossos.

Tot i això, el sol és una arma de doble tall. Sense la protecció adequada prendre el sol posa en risc la nostra salut. Les cremades, l’aparició de taques o, el més greu, l’augment del risc de tenir càncer de pell són algunes de les conseqüències negatives d’exposar-nos a ell.

Recomanacions per tenir cura de la nostra pell a l’estiu:

  • Seguiu una bona rutina de neteja (també a l’estiu): Per preparar la pell abans de l’exposició al sol és recomanable fer una exfoliació corporal i facial. A més, cal continuar mantenint les rutines habituals al matí i a la nit, sobretot per a la cara  (neteja de la pell amb productes suaus i sense alcohol), adaptant la cosmètica a l’època de l’any. També és recomanable completar la rutina diària del rostre utilitzant un sèrum antioxidant amb vitamina C.
  • Manteniu la pell 100% hidratada, tant per dins com per fora: durant tot l’any, però sobretot a l’estiu, és important que la pell estigui hidratada. Cal aplicar crema hidratant en abundància després de dutxar-se, parant especial atenció al rostre, ja que és on la pell és molt més fina i necessita tractaments dermatològics específics. També podem ajudar-la hidratant-nos, ja que amb les altes temperatures el cos perd una gran quantitat d’aigua i cal reposar-la.
  • Protegiu-la de dia i repareu-la de nit: és una de les recomanacions clau. S’ha d’aplicar protector solar factor 50 cada dia, mitja hora abans d’exposar-se al sol, sobre la pell neta i seca, i renovar l’aplicació cada 2h si estem a l’aire lliure. Cal tenir en compte que la cara i els llavis necessiten protectors especials.
  • Traieu-vos el clor de la piscina: després de sortir de la piscina cal dutxar-se per eliminar qualsevol rastre de clor, que conté hipoclorit de sodi, i pot provar reaccions a la pell i ressecar-la. 
  • Eviteu el sol a les hores de màxima verticalitat. Entre les 12 h. i les 16 h. el sol es troba en la seva màxima verticalitat i, per tant, incideix molt més en la pell. Durant aquestes hores el més recomanable és no exposar-se. Durant els primers dies de sol, sobretot, l’exposició ha de ser molt progressiva, i buscar l’ombra. A més, cal recordar que quan prenem el sol no es poden utilitzar productes sobre la pell que portin alcohol (com colònies o perfums), ja que podrien induir a l’aparició de taques. 
  • Prioritzeu l’alimentació: durant les èpoques estivals cal que l’alimentació estigui composta, majoritàriament, per fruita i verdura de temporada, així com aliments rics en antioxidants. Aquests aliments ajudaran a prevenir la degeneració cel·lular i a estimular el flux sanguini de la pell. 
  • Vestiu-vos acord amb la temperatura i amb teixits lleugers i còmodes: l’estiu és temps de peces de roba lleugeres i folgades, a poder ser teixides amb fibres naturals, com el cotó, que faciliten la transpiració. També cal que us protegiu els ulls amb ulleres de sol homologades, i porteu barret o gorra per evitar que el sol caigui directament sobre el cap.

Un cop hagin passat les vacances, cal revisar la pell per detectar taques o canvis en les pigues o lunars. És aconsellable programar una visita amb el dermatòleg de referència per comentar-li dubtes i revisar que no hagi aparegut cap problema.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search