La prevenció i l’atenció especialitzada de la dona, claus en el Dia Mundial de la Salut Mental Perinatal
La SJD Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu ofereix acompanyament durant tot el procés assistencial a través del seu programa d’atenció a la salut mental perinatal, amb més de 300 derivacions anuals.
Un model d’atenció orientat a la humanització i l’acompanyament des dels dispositius comunitaris, que crea escola.
Segons l’OMS, 1 de cada 5 dones tindrà un trastorn mental al llarg de la gestació i/o postpart però el 75% mai no rebran el diagnòstic, tractament ni suport que necessiten.
El primer dimecres de maig se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental Perinatal amb l’objectiu de sensibilitzar i cridar l’atenció sobre la importància de prevenir, tractar i acompanyar els trastorns de salut mental en aquest període vital per a que les mares puguin millorar la seva vivència de la maternitat.
L’OMS (Organització Mundial de la Salut) calcula que una de cada cinc dones tindrà un trastorn mental al llarg de la gestació i/o postpart, sent la depressió la complicació més freqüent; però el 75% d’aquestes dones mai no rebran el diagnòstic, ni el tractament ni el suport que necessiten.
Al 2018 neix el programa específic d’atenció a la salut mental perinatal de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que acompanya a les dones des que presenten desig gestacional o ja s’han quedat embarassades, fins a la fi del període del postpart. La finalitat d’aquest programa és oferir atenció especialitzada, integral, comunitària i basada en l’evidència i és present en els nou Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA), amb més de 300 derivacions, des de diferents serveis de salut i social. L’equip de professionals vetlla per a que cap dona quedi desatesa.
Cal prioritzar l’atenció per minimitzar les conseqüències importants
Els trastorns mentals perinatals han estat destacats, en els últims anys, com un important problema de salut pública, per l’impacte que tenen sobre la salut i qualitat de vida de les dones i els seus fills a curt i llarg termini, i s’ha assenyalat la necessitat urgent de millorar-ne la detecció, prevenció i atenció especialitzada.
Tal com apunta Carla Jané, psicòloga referent del programa de Salut Mental Perinatal del CSMA de Cornellà, de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, tenir un problema de salut mental en aquest període perinatal té un impacte important, no només en complicacions en la gestació i en el part, sinó que s’obtenen pitjors resultats neonatals, hi pot haver alteracions del vincle i fins i tot del neurodesenvolupament dels bebès. Per tant, no tractar adequadament un problema de salut mental en aquest període té unes conseqüències malauradament molt importants. Jané precisa, a més, que no cal que la dona presenti un trastorn mental sever per a que es produeixi aquest impacte negatiu.
L’experiència del Parc Sanitari, referent més enllà de l’assistència
Tot i que l’assistència és la tasca principal d’aquest programa, des d’aquest grup de treball també es duen a terme altres accions com la participació en el primer Pla de Salut Mental Perinatal de la Generalitat de Catalunya, la col·laboració amb la Plataforma SOM Salut Mental 360 de Sant Joan de Déu o el programa de pèrdua perinatal de l’àrea Maternoinfantil del SJD Hospital de Sant Boi.
Així mateix, en el darrer any, des de l’equip d’aquest programa, s’han liderat diverses formacions sobre salut mental perinatal, tant a professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu com d’altres institucions formant a prop d’un centenar de participants de diferents especialitats (ginecologia, obstetrícia, llevadora…).
Un model orientat a la humanització
Donada l’elevada prevalença de dones que presenten problemes de salut mental en el període perinatal, i amb la voluntat de seguir creixent i millorant, des del Parc Sanitari SJD es treballa per protocol·litzar la coordinació entre diferents professionals involucrats en el procés d’atenció a la salut mental perinatal, apostant per la proximitat i l’humanisme. De fet, al 2022, el SJD Hospital de Sant Boi ha acompanyat a 72 dones i a les seves parelles en psicologia especialitzada en dol perinatal.
Tant des de l’àrea Maternoinfantil del SJD Hospital de Sant Boi com de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari SJD, es treballa en equip per tal de minimitzar l’impacte i promoure la separació zero, afavorint un ingrés conjunt de mare-nadó, amb la finalitat de garantir una atenció integral i humana, i caminant cap a un model d’acompanyament des dels dispositius comunitaris.
Informació a la ciutadania
Des del programa d’atenció a la salut mental perinatal s’ha elaborat un fulletó amb la finalitat d’informar i divulgar sobre l’existència dels problemes de salut mental perinatal, i sobre la importància de demanar i rebre ajuda. En aquest enllaç es pot descarregar el fulletó en pdf.