La qualitat de vida de la població, afectada per l’impacte de la covid-19

 a Projectes

La plataforma SOM Salut Mental 360º ens acosta un estudi que pretén preparar les persones, de forma més eficaç, per afrontar situacions com la que estem vivint.

El projecte, anomenat COM-COVID, és una iniciativa del consorci SMA-TB (Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, i Anaxomics), per lluitar contra la covid-19, que compta amb la col·laboració del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i la Fundació Lluita contra la sida i les Malalties Infeccioses.

Al llarg de la història, les situacions de brots de malalties infeccioses han impactat negativament en la qualitat de vida de la població. Amb aquest rerefons, estudiar i comprendre com viuen les persones aquestes situacions és clau per implementar amb èxit actuacions futures en matèria de salut pública.

Pel que fa a l’afectació de la pandèmia de la covid-19, s’ha demostrat, a més, que els professionals que han treballat en primera línia han patit d’estrès crònic gairebé durant un any.

Un estudi de caràcter holístic i humà

Tenint en compte aquests factors, un grup d’investigació de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), a Can Ruti, liderat per la Dra. Cristina Vilaplana, va elaborar una enquesta per conèixer quin estava sent l’impacte de la pandèmia en la població, inclosos els professionals sanitaris, no només des del punt de vista de la salut, sinó també pel que fa al benestar emocional i l’economia familiar, és a dir, amb una perspectiva clarament holística i humana.

L’enquesta contenia preguntes relacionades amb símptomes de depressió, ansietat, estrès i síndrome d’estrès posttraumàtic, i es va compartir a les xarxes socials perquè es fes viral. Així, hi van participar 56.442 persones.

El projecte, anomenat COM-COVID, és una iniciativa del consorci SMA-TB (IGTP i Anaxomics), per lluitar contra la covid-19, que compta també amb la col·laboració del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la Fundació Lluita contra la sida i les Malalties Infeccioses.

Amb els resultats, s’està elaborant un article científic i un informe que es farà públic a la població, els responsables institucionals i governs locals. En la segona fase del projecte, el Parc Sanitari l’IGTP treballaran junts en l’elaboració d’estratègies que s’adaptin a les necessitats reals de les persones i les preparin per afrontar, de forma més eficaç, no només l’epidèmia actual, si no potencials epidèmies i d’altres situacions semblants en el futur.

Podeu trobar més informació sobre investigació en salut mental i covid-19 a la plataforma SOM Salut Mental 360º.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search