Finalitza amb èxit el programa de pràctiques d’alumnes de l’Escola Llor al Parc Sanitari Sant Joan de Déu
Un grup de 13 estudiants de primer de batxillerat d’aquesta escola de Sant Boi han participat setmanalment en activitats vivencials per conèixer a fons el funcionament d’un centre sanitari.
Aquestes pràctiques s’emmarquen en el conveni de col·laboració entre la Fundació Llor i el Parc Sanitari, una aliança que desplega un programa formatiu adreçat a l’alumnat de batxillerat científic i proporciona assistència en horari lectiu.
A principis de juny, amb una sessió virtual, es va posar fi al programa de pràctiques que un grup d’alumnes de l’Escola Llor (Sant Boi de Llobregat) venia realitzant al Parc Sanitari Sant Joan de Déu des de l’octubre passat. En total, 13 estudiants del batxillerat científic han participat en una experiència sense precedents per a les dues institucions i per a la qual, tal com detalla Enric Vicens, cap d’Estudis i coordinador de l’Àrea de Docència del Parc Sanitari, “ha calgut construir un model formatiu des de zero, ja que no hi ha projectes d’aquesta mena en altres centres sanitaris del territori”.
El programa de pràctiques es va estructurar en 15 sessions en diferents dispositius de l’organització, amb l’objectiu que els nois i noies “coneguessin espais on convergien professionals de diverses especialitats, més enllà de la figura del metge, sempre guiats per nosaltres i preservant-ne la intimitat i la seguretat”, explica Ramon Mir, gestor del Coneixement Infermer, que ha tutoritzat els alumnes, juntament amb els professionals del Parc Sanitari Toni Callén, Mar Galisteo, Fernando Panzino i Patricia Ricciardelli.
Sessions setmanals de tres hores
Repartits en tres grups diferents, els nois i noies han dut a terme una mateixa pràctica setmanal de 16 a 19 h els dilluns, dimarts o dijous. Durant aquestes tres hores a la setmana, l’alumnat ha pogut visitar espais com el Servei d’Urgències de l’hospital i les unitats de Salut Mental de Sant Boi, però també àrees no assistencials com Informàtica o Recerca.
En aquestes sessions, “els companys i companyes del Parc han explicat clarament com és la seva feina, i l’alumnat ha viscut un bany de realitat, perquè alguns d’ells els han transmès que en el seu dia a dia també hi ha situacions d’estrès i poc reconeixement social. Que veiessin aquesta part una mica més dura de l’àmbit sanitari també era un dels objectius del programa”, apunta Ramon Mir.
Valoracions positives d’aquesta primera experiència
Les dues últimes sessions de pràctiques es van haver de cancel·lar per la covid-19, i el curs es va tancar amb una trobada virtual en què els alumnes van fer una valoració molt positiva d’aquest període de pràctiques. Toni Callén, adjunt al Servei de Neurologia, coordinador de les àrees de Docència i Innovació, subratlla que per als joves “l’oportunitat de conèixer les diverses professions de l’àmbit sanitari és única” i afegeix que “companys d’altres especialitats de batxillerat els han transmès que havien tingut molta sort”. En aquesta línia, Enric Vicens afirma que “tenint en compte que un 30% d’universitaris deixen la carrera el primer any, experiències com aquesta, en què la motivació ha estat molt alta, poden contribuir a reduir la incertesa dels estudiants a l’hora de triar què volen estudiar”.
Servei de cures, prevenció, educació i promoció de la salut
Aquest programa de pràctiques ha estat fruit del conveni de col·laboració entre la Fundació Llor i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Una aliança que també ha proporcionat serveis assistencials en l’àmbit escolar, amb dues línies d’actuació: per un costat, tenir cura dels infants i joves a les instal·lacions, i, d’altra banda, prevenir i abordar diverses situacions a les quals estan exposats els nois i noies, com ara problemes d’addicions, sexualitat o casos d’assetjament escolar.
A més d’oferir un servei de cures en horari lectiu, l’equip d’infermeria també ha donat suport als professionals de l’escola, en tasques com consultes dels alumnes i de les famílies, seguiment de malalts crònics i orientacions al personal que hi està vinculat.
Aquest acord posa en relleu el compromís del Parc Sanitari amb la docència, com un element indispensable per garantir la qualitat en l’assistència i incorporar els valors que són propis de Sant Joan de Déu. Alhora, palesa la tasca que duu a terme l’organització per fomentar i reforçar les relacions amb els diversos agents del territori i la ciutadania.
En aquest sentit, aquest conveni amb la Fundació Llor, qui en tot moment ha facilitat les gestions que finalment s’han materialitzat en aquest conveni, implica un pas endavant, en tant que es tracta d’una escola inclusiva, profundament arrelada a la història de Catalunya, i que es caracteritza per proporcionar als estudiants, a més d’una sòlida preparació cultural i acadèmica, eines per a un desenvolupament integral en totes les dimensions de la persona.