Més de 300 voluntaris participen en el III Congrés de Voluntariat
El Escorial (Madrid) va acollir del 14 al 16 de febrer el III Congrés de Voluntariat Sant Joan de Déu de la Província d’Aragó-Sant Rafael. Sota el lema "Despertant consciència social", més de 300 voluntaris, professionals i Germans de Catalunya, Aragó, Navarra, València, Múrcia, Balears i Madrid van donar-se cita per revisar les accions actuals i projectar el futur, apostant per una major presència transformadora en les situacions de major fragilitat.
A destacar que aquest congrés tenir una ampli seguiment a través de les xarxes socials gràcies a que va poder seguir-se en directe mitjançant un canal habilitat a Youtube, twitter i facebook. La imatge del congrés ha estat una granada en forma de despertador amb l’objectiu que tots els participants fessin sonar-lo per obrir noves possibilitats de voluntariat i millorar les ja existents.
El Germà Pascual Piles, Superior Provincial, va ser l’encarregat d’inaugurar el Congrés transmetent energies per a l’optimisme i coratge en la labor diària amb les persones més vulnerables: “Joan de Déu va fundar la nostra institució amb una consciència social enorme. Seguim disposats a donar resposta a les necessitats del nostre entorn amb qualitat, cap i cor tot i la situació actual. Cada dia és una oportunitat per fer coses noves i millors”.
La coordinadora provincial del Voluntariat, Inma Merino, va invitar a tots els presents a viure el Congrés des de la experiència, amb esperança i fortalesa. La conferència magistral va anar a càrrec del filòsof Josep María Esquirol que va regalar unes quantes reflexions sobre la resistència i la vulnerabilitat humana:
– “Qui marxa a un desert no és un desertor: es fa més fort i resistent”.
– “Si intentem resistir és perquè hi ha pèrdua, desgast… som vulnerables”.
– “Ser resistent és emparar la vulnerabilitat, resguardar a l’altre, engloba totes les formes de protegir”
– “La condició humana està sotmesa al desgast, a la malaltia, a la edat adulta i a la injustícia social”.
– “Al pensar en el que som, apareix la paraula existència, però també hauríem de fer servir la paraula resistència”.
– “Ser vulnerables és el mateix que ser sensibles, i no ens hem d’avergonyir, sinó tot el contrari, estar orgullosos”.
Durant els tres dies del III Congrés de Voluntariat Sant Joan de Déu de la Província d’Aragó-Sant Rafael, van presentar-se diverses experiències de Voluntariat:
– Grup de mares solidàries "per la investigació del càncer infantil" de l’Obra Social Sant Juan de Déu. Un grup de mares amb fills que han patit càncer porten a terme venda de articles solidaris per fomentar la recerca en aquest àmbit.
– Aleix Puig-Galí de l’Hospital Sant Joan de Déu de Palma va presentar l’experiència de voluntariat pastoral amb el col·legi Sant Josep Obrer de Palma de Mallorca. Els estudiants acompanyen a persones grans que pateixen soledat.
– Sant Joan de Déu Serveis Socials – València va presentar la labor dels Germans en València després de 125 anys de presència viva: 70 voluntaris junt amb l’equip de professionals de l’alberg donen suport a persones sense llar.
– Tallers intergeneracionals que s’incentiven des de Sant Joan de Déu Serveis Sociosanitaris d’Esplugues.
– A on t’acompanyo?, iniciativa d’un grup de taxistes de Barcelona que ajuden a famílies amb pacients del Maternoinfantil a arribar a l’hospital.
– Acompanyant a la persona en totes les seves etapes de la vida del Centre Assistencial Sant Joan Déu de Almacelles
“Necessitem voluntaris a peu de llit, en els menjadors socials, en els pisos, però també persones que ens doni suport per captar fons, per sensibilitzar, per emprendre noves idees i per sumar. I la nostra institució sempre ha tingut voluntaris pioners que vibren”, explicava el Germà Quim Erra durant la seva reflexió final. El director de Cúria Provincial va destacar la importància d’apropar-nos a les noves generacions, transmetre el valor de l’Hospitalitat i mantenir les moltes iniciatives solidàries que ja es duen a terme amb les escoles. En aquest sentit, l’equip de l’Obra Social va explicar la iniciativa "Escuela Amiga" que es porta a terme amb l’objectiu que els joves prenguin consciència social dels col·lectius més vulnerables.
Durant la celebració del Congrés també van entregar-se els premis a les millors comunicacions. El projecte més votat fou el presentat pel Grup de mares solidàries per a la investigació del càncer infantil. Els pòsters més votats van ser Proyecto Sé+ de Pamplona i Hogar de Siquem de Murcia.
El Germà Pascual Piles, Superior Provincial, va demanar a tots els participants: “Torneu als vostres centres i a les vostres cases portant el calor i el testimoni a totes les persones necessitades i les seves famílies. Ha estat una oportunitat de compartir i conèixer-nos més, hem renovat energies per continuar realitzant la nostra labor d’acompanyament al més vulnerable”.
Els més de 300 participants van marxar del Congrés amb nous reptes per afrontar en el futur més immediat: formació, comunicació i sensibilització, major integració amb els professionals dels centres, noves iniciatives, nova gestió, obertura a la joventut, ser autènticament família hospitalària i treball en xarxa.
Enhorabona a tots!
Darreres notícies