Jornada sobre nous abordatges a la depressió resistent. Inscriu-te!
L’objectiu és proporcionar una actualització integral i des d’un enfocament biopsicosocial per tal d’aportar eines clíniques aplicables a la pràctica diària, i compartir les tècniques més actuals que es duen a terme al Parc Sanitari SJD
El pròxim 24 d’abril, a l’auditori del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i en format híbrid, amb inscripció prèvia gratuïta
Les diferents taules temàtiques asseguren un enfocament multidisciplinari, participatiu i pràctic, i compta amb l’experiència en primera persona de pacients
El pròxim 24 d’abril tindrà lloc, en format online i presencial a l’Auditori del Centre Social del Parc Sanitari SJD, a Sant Boi de Llobregat, la segona jornada sobre depressió resistent al tractament, organitzada per la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
La depressió resistent al tractament és un desafiament clínic amb importants repercussions per als pacients, els professionals sanitaris i el sistema de salut. Entre el 20% i el 30% dels pacients amb depressió major no responen adequadament als tractaments convencionals, fet que genera una elevada càrrega de discapacitat, patiment i risc de cronicitat.
L’objectiu principal de la jornada és proporcionar als professionals de la salut mental una actualització integral sobre la depressió resistent al tractament, basada en l’evidència científica més recent i des d’un enfocament biopsicosocial, amb la finalitat de millorar la pràctica clínica i optimitzar els resultats terapèutics en pacients amb aquest trastorn.
Es pretén oferir una visió global i multidisciplinària de la depressió resistent al tractament, abordant les seves dimensions mèdiques, psicològiques i socials per tal d’aportar eines clíniques aplicables a la pràctica diària amb un retorn i transferència del coneixement que revertirà sobre el propi pacient. Un enfocament que aborda la dimensió mèdica i psiquiàtrica, amb opcions terapèutiques innovadores com nous fàrmacs, estratègies combinades i neuromodulació; la dimensió psicològica amb tractaments basats en l’evidència, adaptats a pacients amb resposta parcial o nul·la als tractaments inicials; i la dimensió social, avaluant l’impacte de la DRT en la funcionalitat i qualitat de vida dels pacients, així com la importància del suport social i institucional.
Es presentaran els principals conceptes clau en relació a la resistència en la depressió, les característiques clíniques de la depressió resistent, així com les eines i resultats més recents dels tractament avançats al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, basats en l’evidència científica.
Tindran especial èmfasi les tècniques de la Psiquiatria Intervencionista amb l’enfoc de la Psiquiatria de Precisió: com tractament d’acció ràpida assistit amb Esketamina, tractament amb Tècniques de Neuromodulació No Invasives (NIBS) com l’Estimulació Magnètica Transcranial (EMT), la Teràpia Electroconvulsiva (TEC) o els assajos clínics en teràpia assistida per psicodèlics, com la psilocibina i el 5-MeO-DMT.
Així mateix es presentarà la perspectiva de l’abordatge psicològic de la DRT des del punt de vista de les teràpies cognitives i la Teoria de Regulació Moral, així com el paper de les cures d’infermeria i farmàcia hospitalària en els tractaments per la DRT.
Per últim, es donarà pas al col·loqui de persones amb experiència en depressió resistent al tractament per compartir vivències i extreure reflexions des d’una perspectiva en primera persona.
Per a més informació consulteu el detall del programa de la jornada.
18 d’abril, data límit per inscriure’s
L’assistència a l’acte es gratuita però requereix inscripció prèvia, ja sigui per modalitat presencial o online. La inscripció quedarà oberta fins el divendres 18 d’abril, o fins a exhaurir les places presencials.
La jornada està en procés d’acreditació pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i la Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud. Per aquest motiu, per a la modalitat presencial, 24h abans rebreu un codi QR per correu electrònic per poder-vos acreditar un cop arribeu a l’auditori. En el cas de la modalitat online, 24h abans rebreu un correu electrònic amb l’enllaç de ZOOM per poder-vos connectar i seguir la jornada telemàticament. La connexió via ZOOM ja comptarà com a acreditació.