Més visites i més parts que mai a l’Hospital
L’Àrea Maternoinfantil registra un 4% més de parts que l’any anterior i millora xifres de 2023
Les reclamacions disminueixen respecte a 2023 malgrat el volum de persones ateses i l’augment de l’activitat assistencial
La reordenació territorial del 2022 va ampliar l’atenció hospitalària a més de 40.000 nous ciutadans
L’Hospital Sant Joan de Déu Sant Boi assoleix xifres de màxima activitat global en tots els seus àmbits d’actuació, per segon any consecutiu. Les visites a Urgències creixen un 5,2% més que l’any anterior, un percentatge que es tradueix en més de 75.000 visites anuals i un total de 80.360 triatges. La segueix de prop l’Àrea de Maternoinfantil que, en el cas dels naixements, enguany ha registrat un total de 1.112 parts, un 4% més que el 2023.
En altres àmbits de l’Hospital, les xifres també són més elevades en comparació amb les de l’any anterior. En el cas de les sessions a l’Hospital de Dia, on es rep tractament ambulatori sense ingrés, els valors augmenten 4 punts percentuals respecte a 2023, fins a assolir quasi les 19.000 visites l’any. També és important fer menció al nombre total d’altes hospitalàries. Al llarg de 2024, quasi 16.000 persones han estat ateses al centre hospitalari santboià i han rebut l’alta, una xifra que suposa un 4% més que les registrades l’any anterior. A més, s’han pogut assumir més proves complementàries (radiologies, ecografies, endoscòpies, etc.) provinents de l’Atenció Primària.
Màxima activitat assistencial amb bona resposta ciutadana
Segons les dades del departament d’Atenció a la Ciutadania, les reclamacions registrades a l’Hospital han disminuït un 18,4% respecte al 2023, malgrat l’increment de persones ateses i l’augment de l’activitat assistencial. “Tot i el volum que estem assumint al nostre hospital des de la reordenació territorial, en l’últim any, les reclamacions rebudes no han crescut amb l’increment de l’activitat hospitalària, sinó tot el contrari, n’hem registrat 115 menys”, afirma el Dr. Luis Lores, director de l’Hospital Sant Joan de Déu Sant Boi, que confia seguir treballant en aquesta línia i oferir la millor atenció hospitalària.
D’altra banda, en tot l’Hospital s’han comptabilitzat més de 200 agraïments per part de pacients i familiars, dirigits especialment als professionals assistencials d’infermeria i medicina, i també al personal administratiu. Entre els serveis que més agraïments han rebut destaquen Urgències, Geriatria, Gestió de Pacients, Obstetrícia i Medicina Interna.
Els primers fruits de l’ampliació territorial
El desembre de 2021 el Departament de Salut va comunicar que l’Hospital Sant Joan de Déu Sant Boi es convertiria també en l’hospital de referència dels més de 40.000 ciutadans dels municipis propers a Sant Boi de Llobregat. Els veïns de Cervelló, Corbera, la Palma de Cervelló i Vallirana van deixar de ser atesos a l’Hospital Moisès Broggi i a l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona per visitar-se a l’Hospital Sant Joan de Déu Sant Boi. La reordenació va començar el mes de gener del 2022 i es va estendre durant tot l’any.
Aquest canvi, produït ara fa tres anys, va augmentar la tensió assistencial a l’Hospital durant la transició i el primer any amb la nova reordenació. Els anys següents han estat claus per a l’estabilització d’aquesta nova situació. L’equip de professionals de l’Hospital Sant Joan de Déu Sant Boi treballen per convertir aquest centre en un hospital comarcal pioner. En aquests dos últims anys, la implicació dels professionals ha contribuït a la reducció de les llistes d’espera, mentre s’han introduït les noves tecnologies a quiròfan i s’ha promogut la recerca hospitalària com un repte de futur.