L’Hospital Sant Joan de Déu de Sant Boi tapa la senyalística del vestíbul coincidint amb el dia mundial de conscienciació sobre l’autisme
La iniciativa forma part de la campanya de sensibilització “Així ens sentim”, amb la qual el Parc Sanitari Sant Joan de Déu convida usuaris i professionals a posar-se a la pell de persones neurodivergents, una iniciativa col·laborativa amb cinc associacions del territori
És el tret de sortida del projecte de senyalització amb pictogrames de tots els àmbits de l’Hospital Sant Joan de Déu de Sant Boi per afavorir l’autonomia de les persones amb autisme i millorar l’accessibilitat
L’Hospital Sant Joan de Déu de Sant Boi ha obert avui les portes amb part de la senyalística coberta i el vestíbul ple de voluntaris i activistes. Coincidint amb el Dia Mundial de conscienciació sobre l’Autisme, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha engegat la campanya “Així ens sentim” per conscienciar sobre la dificultat que tenen algunes persones neurodivergents (amb algun trastorn de l’espectre autista, TEA) per interpretar senyalitzacions que no estan adaptades a tothom, i la necessitat que ho estiguin. Davant de cada senyalització coberta, no obstant, hi havia voluntaris per orientar la ciutadania que ho necessités.
El Parc Sanitari Sant Joan de Déu engega així el projecte d’identificació amb pictogrames de tota la senyalística de l’Hospital Sant Joan de Déu de Sant Boi, i que continuarà amb d’altres dispositius de la institució, per fer accessibles totes les indicacions per a les persones amb i sense trastorn de l’espectre autista, amb l’objectiu de promoure l’autonomia. La finalitat és normalitzar l’ús d’altres llenguatges i contribuir a que la informació sigui accessible a tothom.
Tot i que no totes les persones neurodivergents han de tenir necessàriament una gran dificultat per al llenguatge, l’amplia varietat de perfils possibles dins de l’espectre autista fa que hi hagi persones de diverses edats i amb habilitats motores, cognitives i lingüístiques desiguals i, per tant, esdevé imprescindible facilitar l’accés a les persones amb TEA a tots els serveis.
La campanya ha estat possible gràcies a la implicació d’entitats del territori que treballen per l’autisme: Associació ISTEA, Associació TEAdir Sant Boi, AFDA Catalunya, Asociación Héroes Sin Capa i ViuTEA Associació. Totes elles han participat amb estands d’informació i activitats disponibles per a la ciutadania que venia avui a l’hospital. També s’ha comptat amb representació de l’Ajuntament de Sant Boi en una taula on han explicat el programa d’inserció laboral per a persones amb autisme. A més, a l’edifici Sant Joan de Déu Numància, a Barcelona, també hi han participat amb taules informatives i de sensibilització l’Associació New Life, Futuro Autista i Fundació Friends. Tant a Sant Boi com a Barcelona, professionals especialitzats en autisme del Parc Sanitari Sant Joan de Déu han ofert informació específica sobre TEA als visitants.
El TEA en adults
Les persones adultes amb TEA sovint troben recursos poc aptes per a la construcció d’itineraris personals que garanteixin l’èxit dels processos de vida independent, i això els empeny a reproduir contextos de manca d’oportunitats.
El Parc Sanitari Sant Joan de Déu fa anys que treballa en el projecte PlaTEA. Millorant l’atenció a les persones adultes amb trastorn de l’espectre autista (TEA). Es tracta d’un projecte d’intervenció i acompanyament de les persones adultes amb TEA que pretén definir un model d’atenció centrada en la persona, capaç d’acompanyar processos d’autonomia personal i enfortiment dels llaços socials, entendre i atendre les necessitats específiques que presenten en els diferents àmbits i etapes de la vida, incrementar les competències de professionals i voluntariat de la xarxa d’atenció social i sanitària, incorporant la veu de la persona en el disseny.
El projecte PlaTEA consta de píndoles informatives cocreades amb persones adultes amb TEA, vídeos i eines de suport per a l’exercici de l’autonomia i formació a professionals de l’àmbit social i voluntariat.
Què és un pictograma?
Un pictograma és un dibuix que comunica un missatge o descriu objectes sense referir-se a la seva forma lingüística. Si el dibuix s’assembla al que es vol transmetre s’anomena pictograma.
Els diferents sistemes de símbols s’adapten a les necessitats de persones de diverses edats i habilitats motores, cognitives i lingüístiques desiguals. (font Viu Autisme)