L’envelliment de la població obligarà les institucions sanitàries a adoptar nous models d’atenció
- Els models tradicionals d’assistència ja no són suficients per aconseguir resultats assistencials òptims i eficients
- El desplegament de l’Atenció Intermèdia a Catalunya es tradueix en coordinació, treball en xarxa amb Atenció Primària, fidelització i captació de nous professionals
- El Parc Sanitari Sant Joan de Déu, un dels centres pioners de Catalunya en la incorporació del model d’Atenció Intermèdia, ha organitzat avui la I Jornada d’Atenció Intermèdia
El creixent envelliment de la població obligarà les institucions sanitàries a adoptar, en un futur immediat, nous models d’atenció amb l’objectiu de ser més eficients i optimitzar els recursos. Aquesta és una de les principals conclusions de la I Jornada d’Atenció Intermèdia del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, celebrada avui a Sant Boi de Llobregat, i on han intervingut reconeguts experts sanitaris d’aquest àmbit d’atenció en els diferents nivells assistencials.
En el context demogràfic, social i sanitari actual, l’atenció a les persones grans adquireix cada vegada més rellevància. L’Atenció Intermèdia, definida com l’atenció geriàtrica a les persones d’edat avançada amb diverses patologies o l’atenció a les persones en situació de final de vida, creix en importància a causa de l’envelliment de la població i l’evidència que els models tradicionals d’assistència ja no són suficients per aconseguir resultats assistencials òptims i eficients.
“Estem compromeses amb la gent gran, són persones a qui els hi devem tot. Sense la intervenció de l’Atenció Intermèdia la ciutadania no tindrà salut. Ja no estem parlant d’un repte de futur: quan parlem de geriatria parlem de present”, ha indicat el Dr. Pedro Regalado, director d’Atenció Intermèdia del Parc Sanitari SJD en el discurs de benvinguda de la jornada.
El desplegament de l’Atenció Intermèdia a Catalunya: coordinació, treball en xarxa i captació de nous professionals
Catalunya és la comunitat autònoma més avançada d’Espanya en la gestió de l’Atenció Intermèdia. Actualment, es troba immersa en una transformació que va començar l’any 2023 i que suposarà una major integració de l’assistència i una renovació dels recursos existents, amb l’objectiu principal de millorar l’assistència a la població geriàtrica o en situació de final de vida.
“Amb aquesta nova reorientació és pretén convertir l’Atenció Intermèdia en un veritable actor intermedi: amb la mirada posada, per una banda, en l’hospital d’aguts, i, per l’altra, en el domicili, el territori i la comunitat. És primordial mantenir la coordinació en xarxa amb l’Atenció Primària, com a primera porta d’entrada, i afegir també activitats i accions preventives”, ha explicat Marco Inzitari, director Operatiu per a la Transformació de l’Atenció Intermèdia al Departament de Salut. Inzitari ha insistit, a més, en la importància de treballar per atraure i fidelitzar nous professionals cap a l’Atenció Intermèdia i augmentar l’ús de les noves tecnologies en aquest àmbit.
La situació a l’Estat espanyol i a la resta d’Europa dista molt del context català. En vuit comunitats autònomes espanyoles, només el 30% dels hospitals públics tenen servei de Geriatria, mentre que a Andalusia la situació empitjora: cap hospital públic disposa d’aquest servei. “El desenvolupament de l’Atenció Intermèdia a Espanya i Europa és molt heterogeni, i obeeix probablement a criteris d’oportunitat històrica més que no pas a una planificació basada en resultats clínics i econòmics”, afirma José Augusto García, director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya i president de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia.
L’Atenció Intermèdia, un repte de present
Sota el títol L’Atenció Intermèdia: una finestra oberta al futur, la jornada s’ha organitzat en quatre taules de debat on, els ponents de diversos centres sanitaris de l’àmbit català i espanyol, han destacat la importància de la continuïtat assistencial, que a la jornada s’ha visualitzat com un eix vertebrador dins de l’Atenció Intermèdia; la implicació de tots els nivells assistencials; i la rehabilitació com a recurs clau de l’assistència geriàtrica, on s’ha destacat la importància de les teràpies rehabilitadores en l’abordatge d’aquests pacients.
El Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha estat un dels centres pioners de Catalunya en la incorporació del model d’Atenció Intermèdia, assumint els serveis sociosanitaris de l’actual Hospital d’Atenció Intermèdia Esplugues de Llobregat, entre altres coses.