Entrenament grupal per millorar la relació entre mares amb psicosi i els seus fills adolescents
Sessions basades en l’aprenentatge per gestionar millor els pensaments i les emocions, aprendre noves formes de resoldre conflictes, millorar la relació mare i fill i conèixer altres famílies que viuen una situació similar
El projecte està obert a la participació ciutadana, contribuint així a l’avenç en la investigació i millora de la salut mental
En el projecte de recerca hi participen una desena de centres de tot l’Estat
Un equip de recerca del Parc Sanitari Sant Joan de Déu està duent a terme un estudi pilot per avaluar l’eficàcia de l’entrenament metacognitiu familiar dirigit a mares amb diagnòstic d’esquizofrènia o altres trastorns psicòtics i els seus fills adolescents d’entre 12 i 20 anys. Aquest entrenament, basat en els processos d’aprenentatge, permet ajudar a gestionar millor els pensaments i les emocions, aprendre noves formes de resoldre conflictes i millorar la relació entre mare i fills.
Es tracta d’una recerca única i innovadora que pretén adaptar i avaluar l’entrenament mentagognitiu familiar, que compta amb àmplia evidència en població amb psicosi, però adaptat per a mares amb psicosi amb fills adolescents. Aquesta adaptació a un context familiar l’han fet conjuntament dones amb psicosi, adolescents, familiars i professionals. Tot i que aquestes famílies constitueixen una població vulnerable, aquest és el primer programa dissenyat específicament per abordar les seves necessitats.
Sessions grupals amb professional especialitzat
L’entrenament metacognitiu és una intervenció grupal i online, en onze sessions d’una hora de durada, on hi participen mares i els seus fills i filles adolescents, dirigides per una psicòloga especialitzada en la població i en l’entrenament. Així mateix, es realitzaran sessions d’avaluació abans i després de la intervenció de manera presencial i/o online.
Durant l’entrenament es reflexiona sobre els propis pensaments i els de la resta, i es treballen noves formes d’actuar, resoldre problemes, escoltar i ser escoltats.
Participació oberta
Actualment la participació en aquest projecte de recerca resta oberta i s’hi pot contactar per resoldre dubtes i per participar a través del correu lin.chen@sjd.es o de whatsapp al 673 95 81 96.
Projecte en col·laboració amb una desena de centres
En aquesta recerca s’hi impliquen centres com Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), Fundación Jiménez Díaz (Madrid), Corporació Sanitària i Universitària Parc Taulí (Sabadell, Barcelona), Centre d’Higiene Mental de Les Corts (Barcelona), Institut Pere Mata (Reus, Tarragona), Hospital Universitario Marqués de Valdecilla (Santander), Parc Salut Mar (Barcelona), Hospital de Mataró (Mataró, Barcelona), Fundació Vidal i Barraquer (Barcelona), Hospital Virgen del Rocío (Sevilla), Mutua de Terrassa (Terrassa, Barcelona) i Parc Sanitari Sant Joan de Déu (Sant Boi, Barcelona).
L’estudi està finançat per l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), la investigadora principal és la Dra. Susana Ochoa i la co-cordinadora és la Dra. Victoria Espinosa, totes dues professionals i investigadores del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.